Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!

Onze ruime voorraad maakt het mogelijk de bestellingen snel te verzenden. Is een product niet op voorraad? Wij bieden u een passende oplossing waardoor uw bestelling op tijd geleverd wordt.

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn

In Nederland zijn wij gevestigd in een ruim pand met twee kantoorlagen en een magazijn van ruim 5000m2. Mede hierdoor kunnen we een minimale voorraad van 1000 racks garanderen!

 

Professioneel Advies

Wij zijn op werkdagen telefonisch en via de chat bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur om al uw vragen te beantwoorden en u van het juiste advies te voorzien. Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail.

 

Whitelabel verzenden

Het is mogelijk om een specifieke pakbon mee te sturen met uw zending. Het enige wat u hoeft te doen is uw logo naar ons te e-mailen en wij zorgen ervoor dat uw zendingen voortaan verzonden worden voorzien van transparante tape en een pakbon met uw logo.

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Een patchpaneel afmonteren, hoe werkt dat?

Een patchpaneel afmonteren, hoe werkt dat?

Een patchpaneel is eenvoudig te monteren in een serverkast of patchkast en wordt veelal gebruikt voor het aansluiten van diverse telefoon- en netwerkverbindingen. Door een patchpaneel te gebruiken zorgt u voor overzicht en structuur in uw netwerkbekabeling. Maar hoe moet een UTP of FTP kabel op een patchpaneel gemonteerd worden? In dit blog leggen wij het uit.

Zorg ervoor dat de kabelbos is gecodeerd en op gelijke lengte is afgeknipt. Let er hierbij wel op dat u de codering niet weg knipt. Maak een kabelbos van 24 kabels, hetzelfde aantal dat u op één 24-poorts patchpaneel kunt afmonteren. Bundel deze middels klittenband. Wanneer u bovenstaande stappen heeft doorlopen kunt u overgaan tot het afmonteren van de patchpanelen.

Hoe monteer ik kabels op een UTP patchpaneel?

Wilt u een ander patchpaneel dan UTP gebruiken? Bekijk dan hier ons gehele assortiment 19 inch {blog_patchpanelen}.

Om een kabel op een UTP Patchpaneel te monteren stript u eerst de kabel circa 6 cm met de kabelstripper en verwijdert u eventueel het nylon draad.
(afbeeldingen)

Draadstripper Gestripte kabel

Voor het patchen van een datanetwerk kunt u kiezen voor de TIA568 A of B standaard. Kiest u aan de ene zijde van de kabel voor de in Europa gebruikelijke "B" standaard, dan dient u dit aan de andere zijde ook te doen.

B-standaard patchpaneel

Kiest u aan de ene zijde van de kabel voor montage conform de "B" standaard, (welke in Europa doorgaans wordt toegepast) dan dient u dit aan de andere zijde ook te doen. Leg vervolgens de aderparen op de juiste volgorde en kies de "A" of "B" standaard. zorg ervoor dat wanneer u de aderparen klemt in de sleuven, u deze zo minimaal mogelijk onttwist.

Kies A of B standaard

Draai de overlengte van de aders aan de kant waar deze door de dogger worden afgesneden in elkaar. Zo voorkomt u dat alle aderparen los op de grond vallen, waardoor u netter kunt werken.

Draai de overlengte van de aders in elkaar

Vervolgens werken we het paneel af met de doggertang/punchdowntool/{blog_lsa_tool}

Punch down tool Patchpaneel afwerken

De kabelbos kan op twee manieren worden gebundeld.

Methode 1

U fixeert elke utp kabel middel tiewraps aan de bijgeleverde kabelbeugel.

Kabels bevestigen

Methode 2

U bundelt alle utp kabels naar links of rechts. Bij deze methode dient u er goed op te letten dat u voldoende overlengte aan de utp kabels laat. Start aan de rechter zijde met afmonteren en werk hierbij naar links, zorg ervoor dat de nieuwe kabels de reeds afgemonteerde kabels overlappen.

Kabels bundelen Kabels bundelen met behulp van een tie wrap

Hoe patch ik kabels op een STP/FTP patchpaneel?

Strip de eerste kabel circa 6 cm met de kabelstripper en vouw het aluminium folie terug. Verwijder vervolgens het plastic folie indien aanwezig en draai de aardedraad om het terug gevouwen aluminium folie.

FTP kabel

STP en FTP panelen zijn voorzien van LSA strips, daarom dient u deze af te monteren met een {blog_lsa_tool} .

LSA Tool

Wanneer u het STP of FTP paneel voor u heeft liggen met de patchpoorten van u af dient u eerst de beschermkap te demonteren. Draai hiervoor de schroeven los. Demonteer ook vast de kabelklem.

Demonteer de beschermkap Demonteer de kabelklem

Leg de kabel met het gedeelte waarom u de aardedraad heeft gekruld onder de kabelklem en schroef deze vast. Verwijder het overtollige aluminium folie.

De kabel vastzetten

Leg de aderparen op de juiste volgorde en kies de "A" of "B" standaard. zorg ervoor dat wanneer u de aderparen klemt in de sleuven, u deze zo minimaal mogelijk onttwist. Monteer vervolgens de bekabeling af middels de LSA tool, let er hierbij op dat u de LSA tool op de juiste wijze op de strip zet. Doet u dit verkeerd om, dan zal de schaar de aders aan de verkeerde kant van de kabel afknippen. Zet vervolgens de kabels middels tiewraps vast en schroef de afdekkap weer terug. Indien wenselijk kunt u de aardedraad monteren aan een aardpunt in de patchkast.

De kabel afwerken Afgewerkte patchpaneel

Delen:

Opmerkingen
Kristiaan van Tetering 2019-08-06 19:57:27
Klopt het dat als je kant van de kabel ''aard'' die op het patchpaneel wordt aangesloten de andere kant niet geaard hoeft te worden? Hiermee bedoel ik de kant die uitkomt in de wandcontactdoos? En wat doe je dan met de aardedraad aan die kant?
Baer 2019-08-08 08:07:29
Beste, Op zowel het patchpaneel en de de wandcontactdoos moet de aarde worden aangesloten. Vanaf de wandcontactdoos naar uw device is dit in eerste instantie niet nodig. Ik hoop u zo voldoende te hebben geinformeerd. Baer| DS-IT
Andy 2020-08-10 17:00:09
Ik heb onlangs een cat6a 24 port patchpanel aangekocht, en daarop al mijn 24 kabels (cat7) op aangesloten. Aan de andere kant heb ik 23 wandcontactdozen aangesloten en deze werken allemaal. Nu moet ik echter op 1 kabel een male rj45 conector opzetten. Ik heb deze de 1ste maal gewoon gemonteerd zoals ik alle conectoren doe, maar bij het testen met een lantester werkte deze niet. Ik veronderstel dat ik kabels moet omwisselen omdat op het patchpanneel de kabels gewoon per kleur liggen (op patch wit/oranje-oranje-wit/groen-groen-wit/bruin-bruin-wit/blauw-blauw), maar nu weet ik dusq niet hoe ik dat op die connector moet leggen.