Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!

Onze ruime voorraad maakt het mogelijk de bestellingen snel te verzenden. Is een product niet op voorraad? Wij bieden u een passende oplossing waardoor uw bestelling op tijd geleverd wordt.

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn

In Nederland zijn wij gevestigd in een ruim pand met twee kantoorlagen en een magazijn van ruim 5000m2. Mede hierdoor kunnen we een minimale voorraad van 1000 racks garanderen!

 

Professioneel Advies

Wij zijn op werkdagen telefonisch en via de chat bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur om al uw vragen te beantwoorden en u van het juiste advies te voorzien. Tevens zijn wij bereikbaar per e-mail.

 

Whitelabel verzenden

Het is mogelijk om een specifieke pakbon mee te sturen met uw zending. Het enige wat u hoeft te doen is uw logo naar ons te e-mailen en wij zorgen ervoor dat uw zendingen voortaan verzonden worden voorzien van transparante tape en een pakbon met uw logo.

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Glasvezel in huis, hoe zit dat nou precies?

Glasvezel in huis, hoe zit dat nou precies?

U krijgt thuis glasvezel, eindelijk! Maar wat betekent dit nou precies? En hoe zit dat nou met de snelheden? In dit blog proberen wij het u duidelijk te maken.

Binnen een bedrijf of woning kan er in de basis op drie manieren internet het pand binnen komen over de drie meest voorkomende zogenoemde “dragers". Dit zijn de coax kabel (Radio/TV), de telefoonkabel (KPN) en tegenwoordig de glasvezelkabel. Of u van alle drie de dragers gebruik kunt maken in uw pand is afhankelijk van het gebied waarin u woont, dus of ze zijn aangelegd in uw pand.

Telefoon, TV en internet over slechts 1 drager

Op de drie dragers kunnen diensten worden aangevraagd. Waar het vroeger zo was dat de coax diende voor radio en televisie en de telefoonkabel voor telefoon en fax is het tegenwoordig zo dat het niet meer uit maakt over welke kabel het signaal binnen komt, u kunt alle diensten (TV, internet en bellen) aanvragen over alle drie de dragers. Dit komt omdat de signalen gedigitaliseerd zijn. Betekent dit dat er geen beperkingen aan de dragers zijn? Nou, nee!

Ontstaat er nog snelheidsverlies tussen de wijkcentrale en mijn woning?

Bij de kabel van de telefoon, waarop overigens de eerste internetdiensten werden aangeboden via het ouderwetse 14k4 of 56k6 modem (die met drie rare piepgeluidjes als ze verbinding maakten) en later via ADSL/VDSL, is de snelheid die je kunt ontvangen afhankelijk van de afstand van uw woning/pand tot de wijkcentrale. Hoe verder u van de wijkcentrale af zit, hoe trager het signaal. Deze techniek zal in de toekomst ook niet verder worden doorontwikkeld en kunnen we op den duur vergeten.

Kan ik even snel uploaden als downloaden?

Bij de coaxkabel van de radio en TV zijn er hogere snelheden haalbaar, maar ook deze techniek kent zijn beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk een even hoge upload snelheid te halen als download snelheid (niet synchroon). Wel is het zo dat je met coax in de basis een hogere snelheid kunt behalen als met de telefoonkabel.

Glasvezel, de kabel van de toekomst, synchroon up- en downloaden met snelheden tot 1000Mbps. En dan zijn we er nog lang niet. Glasvezel is niet gevoelig voor invloeden van buitenaf (overspraak of interferentie). Singlemode glasvezel (zoals veelal bij u thuis wordt aangelegd) kan snelheden transporteren van 10 gigabit en hoger over afstanden tot wel 60 kilometer! Maar hoe?

Hoe komt glasvezel mijn huis binnen?


Hoe wordt het signaal vanuit de wijkcentrale geregeld?

Net als bij kabel internet of ADSL is het zo dat je ISP (Internet Service Provider) een signaal vanuit hun organisatie verstuurt naar de POP (Point of Presence), ook wel de wijkcentrale genoemd. De snelheid van dit signaal is afhankelijk van de grootte van de POP. Hierbij geldt de rekensom, hoe meer gebruikers, hoe hoger de aanvoersnelheid. In de POP wordt het binnenkomende signaal verdeeld middels glasvezel switches welke het signaal verdelen naar de aangesloten woningen of bedrijven.

Welk type glasvezelkabel komt mijn woning binnen?

Gezien de vaak grote afstanden wordt er vrijwel altijd gebruik gemaakt van singlemode glasvezel waarbij er gebruik wordt gemaakt van bidirectionele technologie. Middels deze techniek is het mogelijk duplex verkeer te genereren over slechts 1 glasvezel.

Fiberpop

Vervolgens wordt het signaal over de vezel verstuurd naar uw pand waar het in de meterkast (of de voorgevel) is afgemonteerd op een zogenoemde FTU (Fiber Termination Unit). De FTU kan verschillen van uiterlijk i.v.m. de verschillende partijen die deze installeren.

FTU1 FTU2


Wat is een FTU?

De FTU is vaak een dummy waarop de modem van de ISP kan worden aangesloten. Dit modem converteert het glasvezel signaal (dus licht) naar het traditionele koper (UTP) signaal. Het betekent dus dat het interne datanetwerk binnen uw bedrijf of woning nog gewoon het koper netwerk middels UTP kabels betreft. Wanneer u een kabel aan wilt leggen vanaf uw glasvezelmodem naar bijvoorbeeld uw {blog_ethernet_switch} of router kan dit gewoon met {blog_cat6_patchkabels}.

Wij hopen dat u middels dit Blog een beetje wijzer bent geworden in de wondere wereld van datanetwerken/glasvezel met al zijn mogelijkheden!

Delen:

Opmerkingen
Tom 2018-08-29 10:52:28
Uitmuntende uitleg!
Mike 2019-01-01 12:52:12
Wij zijn overgestapt naar glasvezel, maar het thuisnetwerk is nog steeds utp. Kan je thuis ook een glasvezel netwerk aanleggen. De uitgaande poort is utp, maar kan je dat veranderen? Wat heb je precies allemaal nodig?
Carolien 2019-01-16 07:54:33
Beste Mike, Aangezien het apparatuur dat aangesloten dient te worden op het netwerk (computers, TV etc.) voorzien is van een RJ45 ingang wordt een thuisnetwerk nog steeds aangelegd middels UTP. Gebruik hiervoor dan wel een kabel gemaakt van 100% koper.
Jan 2020-05-30 08:19:24
Wij hebben geen Glasvezel netwerk Binnenshuis naar de T.V. Dus heb ik nog steeds de zelfde ontvangst?
Frans 2020-06-03 20:43:13
Hallo. Binnenkort wordt er glasvezel aangelegd. Als ik het goed begrijp komt de kabel binnen in het FTU kastje. Het modem komt aan de achterzijde van het huis. De verbinding tussen FTU en het modem kan gewoon met een patch kabel cat 6 met RJ45 aansluitingen? Lengte ongeveer 15 mtr.
Vincent 2020-12-27 13:19:00
Binnenkort krijgen we glasvezel bij onze woning, is het handiger om de ontvanger in de meterkast (gang) te plaatsen of in de woonkomer
Anita 2020-12-28 08:57:13
Beste Vincent, Normaliter wordt de ontvanger/modem/router in de meterkast geplaatst aangezien hier vaak de loze leidingen liggen om verder je thuisnetwerk uit te bereiden. Maar indien dit niet het geval is kan het natuurlijk ook prima in de woonkamer staan. Hier zijn geen harde regels voor. Succes! Groeten Anita