Wat is LSZH en wat is het verschil met PVC?

Wat is LSZH en wat is het verschil met PVC?

Wie op zoek is naar een internetbekabeling zal vaak de term LSZH en/of PVC zien staan, maar wat betekent dit nou eigenlijk? Wat zijn de verschillen en welke kan het beste gekozen worden? Dit zijn vragen die we vaak krijgen van onze klanten. Daaarom leggen we je de verschillen graag uit in deze blog.

Waar staan LSZH en PVC voor?

LSZH en PVC zijn afkortingen die worden toegepast voor het materiaalgebruik van kabelmantels.

LSZH = Low Smoke Zero Halogen
PVC = Polyvinyl Chloride

Een internetkabel met LSZH mantel wordt vaak ook wel een halogeenvrije kabel genoemd. De verschillen zullen pas merkbaar zijn zodra de kabel doorbrandt of de kabels in aanraking komen met hoge temperaturen zoals bij een brand.

Waarin zitten de verschillen?

Wanneer de kabel met PVC mantel in aanraking komt ontstaat er meer rookontwikkeling en komen er gassen vrij. Dit komt met name door de halogenen in de kabelmantel.

De LSZH aanduiding wordt toegepast bij kabels die is opgebouwd uit materialen zonder halogenen, zoals thermoplastic. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor onder andere legosteentjes en teflon.

LSZH internetkabels zorgen dus voor veel minder rookontwikkeling en scheiden geen gassen af. Hierdoor is een halogeenvrije kabel beter voor de gezondheid van de mens en het milieu.
Het kan in sommige gevallen voorkomen dat er een specifieke kabel gevoerd dient te worden. Dit zal voorgeschreven staan in bijvoorbeeld een bestek van een aanbesteding.

LSZH of PVC internetkabel bestellen?

In onze webshop kun je terecht voor een ruim aanbod {blog_internetkabels}. Wil je weten of de kabel een PVC of halogeenvrije mantel heeft, dan kun je dit zien bij de beknopte specificaties van het product. Tevens kun je van te voren al je keuze aangeven door de selectie te verfijnen op de overzichtspagina.

Delen: