Je krijgt glasvezelaansluiting thuis, eindelijk! Maar wat betekent dit nou precies? En hoe zit dat met de snelheden?
In dit artikel proberen wij duidelijk te maken wat er bij het aansluiten van glasvezel kabel allemaal komt kijken.
Samenvatting
Als je glasvezel krijgt verandert er het een en ander in je meterkast. Het netwerk vanaf de meterkast naar je computers, printers en andere randappratuur wordt normaal gesproken met utp-kabels aangelegd. Wil je snel starten met het aanleggen van een netwerk?
Verschillende soorten dragers
Binnen een bedrijf of woning kan er in de basis op drie manieren internet het pand binnen komen over de drie meest voorkomende zogenoemde “dragers". Dit zijn de coax kabel (Radio/TV), de telefoonkabel (KPN) en tegenwoordig de glasvezelkabel. Of je van alle drie dragers gebruik kunt maken in jouw pand is afhankelijk van het gebied waarin je woont. Soms zijn alle dragers beschikbaar, soms maar een.
Telefoon, TV en internet over slechts 1 drager
Op de drie dragers kunnen diensten worden aangevraagd. Vroeger was het dat de coax diende voor radio en televisie en de telefoonkabel voor telefoon en fax; tegenwoordig maakt het niet meer uit over welke kabel het signaal binnenkomt. Je kunt alle diensten (TV, internet en bellen) aanvragen op alle drie de dragers. Dit komt omdat de signalen gedigitaliseerd zijn. Betekent dit dat er geen beperkingen aan de dragers zijn? Nou, nee!
Ontstaat er nog snelheidsverlies tussen de wijkcentrale en mijn woning?
Bij de kabel van de telefoon, waarop overigens de eerste internetdiensten werden aangeboden via het ouderwetse 14k4 of 56k6 modem (die met drie rare piepgeluidjes als ze verbinding maakten) en later via ADSL/VDSL, is de snelheid die je kunt ontvangen afhankelijk van de afstand van de woning of het pand tot de wijkcentrale. Hoe verder je van de wijkcentrale af zit, hoe trager het signaal. Deze techniek zal in de toekomst ook niet verder worden doorontwikkeld en kunnen we op den duur vergeten. Bij glasvezel is er geen sprake van snelheidsverlies.
Kan ik met een glasvezel aansluiting even snel uploaden als downloaden?
Bij de coaxkabel van de radio en TV zijn er hogere snelheden haalbaar, maar deze techniek kent zijn beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk een even hoge upload snelheid te halen als download snelheid (niet synchroon). Wel is het zo dat je met coax in de basis een hogere snelheid kunt behalen dan met de telefoonkabel.
Bij een glasvezel aansluiting, de kabel van de toekomst, kun je synchroon up- en downloaden met snelheden tot 1000Mbps. En dan zijn we er nog lang niet. Glasvezel kabel is niet gevoelig voor invloeden van buitenaf (overspraak of interferentie). Singlemode glasvezel (zoals veelal bij je thuis wordt aangelegd) kan snelheden transporteren van 10 gigabit en hoger over afstanden tot wel 60 kilometer! Maar hoe?
![]() |
Hoe wordt het signaal vanuit de wijkcentrale geregeld?
organisatie verstuurt naar de POP (Point of Presence), ook wel de wijkcentrale genoemd. De snelheid van dit signaal is afhankelijk van de grootte van de POP. Hierbij geldt de rekensom, hoe meer gebruikers, hoe hoger de aanvoersnelheid. In de POP wordt het binnenkomende signaal verdeeld middels glasvezel switches welke het signaal verdelen naar de aangesloten woningen of bedrijven.
Nu al voldoende info?
Vederop vindt je een handige selectie om mee te starten.
Hoe werkt het glasvezel aansluiten in de meterkast?
Gezien de vaak grote afstanden wordt er vrijwel altijd singlemode glasvezel kabel toegepast waarbij er gebruik wordt gemaakt van bidirectionele technologie. Middels deze techniek is het mogelijk duplex verkeer te genereren over slechts 1 glasvezel.
![]() |
Vervolgens wordt het signaal over de vezel verstuurd naar jouw pand waar het glasvezel kabel in huis in de meterkast (of de voorgevel) is afgemonteerd op een zogenoemde FTU (Fiber Termination Unit). Dit glasvezel kastje kan verschillen van uiterlijk i.v.m. de verschillende partijen die deze installeren.
![]() |
![]() |
Van FTU naar glasvezel modem
De FTU is vaak een dummy waarop de glasvezel modem van de ISP kan worden aangesloten. Dit modem converteert het glasvezel signaal (dus licht) naar het traditionele koper (UTP) signaal. Het betekent dus dat het interne datanetwerk binnen je bedrijf of woning nog gewoon het koper netwerk middels UTP kabels betreft. Wanneer je een kabel aan wilt leggen vanaf jouw glasvezel modem naar bijvoorbeeld een ethernet switch of router kan dit gewoon met cat6 patchkabels.
Snel starten? Onze adviezen voor een thuissituatie
Zoals je hebt kunnen lezen is er geen algemeen advies te geven over welke kabel en connectoren je zult moeten gebruiken voor jouw situatie.
Maar op basis van onze veelvoorkomende vragen denken we dat je met onderstaande producten in een thuisomgeving snel aan de slag kunt.
Meer informatie nodig? We staan voor je klaar!
Vragen over glasvezel installatie?
Gratis professioneel advies
Heb je vragen over de installatie van jouw netwerk op een glasvezel verbinding? Of ben je op zoek naar glasvezel kabels of {blog_cat6_kabel_op_rol}.Onze medewerkers staan voor jou klaar. We zijn bereikbaar via telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.
Kwaliteit én 5 tot 25 jaar garantie
Op alle server- en patchkasten en passieve accessoires uit ons assortiment geldt een garantietermijn van 25 jaar. Alle actieve componenten kennen een garantietermijn van één jaar. Onze kabels hebben een garantietermijn van 5 jaar. Wanneer het artikel in goede staat is en normaal wordt gebruikt, garanderen we dat het apparaat naar verwachting blijft werken. Je bent dus verzekerd van kwaliteit én garantie.
Snelle verzending voor 16:00 uur
Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur? Dan doen wij er alles aan om de bestelling nog diezelfde dag te verzenden. Vanuit ons 5000m2 magazijn versturen wij dagelijks alle bestellingen. Onze ruime voorraad maakt snel verzenden mogelijk. Whitelabel verzenden valt ook onder verzendmogelijkheden.